Mofetta gyógyító hatása

A szén-dioxid gáz jótékony hatásai

 

Matraderecske_Mofetta_Gyogyaszati_Kozpont_07A geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést, amely a benne szintén gyógy koncentrációban fellelhető radon tartalommal különlegesen hatásos. Elsősorban a verőérbetegségekben, szív-és általános keringési betegségek, cukorbetegség érszövődményei, különféle reumatikus betegségek, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmunbetegségek, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impontencia problémák kezelésében bizonyul hatásosnak.

A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban felismerték a természetes szén-dioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben történtek a kezelések. Erdélyben, a népi gyógyászatban már 600 éve alkalmazzák. Komplex hatásról van szó, az igen magas szén-dioxid koncentráció erős értágító hatással rendelkezik, de a változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert.

Hazánkban az egyetlen gázfeláramlás Mátraderecskén található. A mátraderecskei szárazfürdőt csak szakember jelenlétében lehet használni. Alkalmanként 15-20 perces kezelés javallott, egy kúra 15 kezelésből áll.

Jelentős előrelépést jelentett a mofetta elismerésében, hogy 1999-ben a szén-dioxidot gyógygázzá, a gyógyászati központot pedig 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítette az Egészségügyi Minisztérium.